با خوشمزه ترین غذاهای محلی کردستان آشنا شوید
وقتی به کردستان می روید این غذاها را امتحان کنید
مطالب برگرفته از سایت گزینگ کالا
یکی از استان های دیدنی ایران که در میان رشته کوه های زاگرس قرار دارد کردستان است. استان کردستان دارای کوه ها، دشت ها، چشمه ها، رودخانه ها، دریاچه ها،غار و آبشار های زیبا است که چشم هر بیننده ای را به خود جلب می کند. کردستان علاوه بر قسمت های دیدنی از غذا های بسیار خوشمزه ای نیز برخوردار است که محلی می باشند و مخصوص آن منطقه هستند. غذاهای استان کردستان را از سبزیجات تازه، روغن های محلی و بدون استفاده از مواد ناسالم تهیه می کنند. اگر به استان کردستان م یروید حتما غذا های شهر های گردستان را امتحان کنید. در این مقاله قصد داریم غذاهای خوش طعم کردستان را به شما معرفی کنیم.
شلکینه از غذاهای محلی کردستان
نان شلکینه یک نوع نان محلی است که طعم بسیار خوشمزه ای دارد و گردشگران از آن به عنوان سوغات نیز استفاده می کنند. شلکینه اینگونه درست می شود که ان را بر روی یک ساج قرار می دهند. ساج یک تابه گود و از آن به صورت بر عکس روی شعله گاز یا آتش استفاده می شود. این نان از موادی چون آرد، شیر، زرده تخم مرغ، روغن محلی، شیره انگور و یا خرما، زعفران دم کرده درست می شود. رنگ این نان خوشمزه زرد زیبایی است که حتی در مراسم های خاص نیز از آن درست می کنند.
نان برساق از غذاهای سنتی کردستان
یک نوع نان دیگر محلی وجود دارد که به آن برساق می گویند و در شهر هایی مانند کرمانشاه، لرستان و ایلام نیز پخته می شود. این نان از ترکیب آرد، شیر و بکینگ پودر تهیه می شود و باید خمیر آن را چند ساعت در یک جای گرم و خشک نگه داشته شود تا خمیر به عمل آید. هنگامی که خمیر به عمل آمد، خمیر را به قطعات کوچک و دایره ای شکل تقسیم می کنند و در روغن داغ سرخ می کنند. این نان خوشمزه بیشتر در ماه رمضان و از به عنوان افطار استفاده می کنند. این نان خوشمزه از غذاهای سنتی کردستان به حساب می آید.
کلانه نان محلی کردستان و حومه
از خوشمزه ترین و معروف ترین نان های محلی که به عنوان غذا نیز از آن استفاده می شود کلانه نام دارد. کلانه از معروف ترین نان هایی است که تقریبا همه شهر ها آن را می شناسند، هرگاه به شهر های کردنشین سفر کنند این نان را امتحان می کنند. بنابراین کلانه را با استفاده از خمیر که از آرد تهیه می شود و با پیازچه ترکیب می کنند، سپس در ساج یا تنور می پزند. کلانه را وقتی آماده شد با روغن محلی یا هر روغنی که دوست داشته باشید چرب می کنند و همراه با ماست میل می کنند. در بعضی مناطق کلانه را همراه با شکر نیز می خورند و طعم بی نظیری پیدا می کند. کلانه از پرطرفدارترین غذا های کردستان به حساب می آید.
مردم این استان برای پخت کلانه های خود از تنور و یا ساج استفاده می کنند. ساج گزینه بهتر و راحت تری است که در ادامه معرفی یک ساج بسیار جذاب را خواهیم داشت.
بهتابه ای گود که دهانه آن باز می باشد و می توان به صورت برعکس نیز از آن استفاده کرد ساج می گویند. از ساج می توانید برای پخت انواع نان و غذاها از آن استفاده کنید. ساج ها در دو نوع سفری و خانگی موجود می باشند و در مدل های برقی، گازی و زغالی تولید می شوند. این ساج تفلون انوار گاز دارای دو شعله است که اندازه های آن ۴۰ در ۴۰ و از ارتفاع ۱۵ سانتی متر برخوردار است. این ساج برای خانه هایی که حیط و یا بالکن دارند خیلی مناسب است.
از ساج گازی انوار گاز می توانید برای پخت انواع نان های محلی، کلوچه، کلانه کردی و … استفاده کنید. این ساج را می توانید به کپسول وصل کنید و حتی با خود به تفریح نیز ببرید. از ساج می توانید به تنهایی بر روی آتش و از آن به عنوان تابه نیز استفاده کنید. برای خرید این ساج فوقالعاده بر روی لینک رو به روساج تفلون دو شعله انوار گاز ۴۰ سانتیکلیک کنید.
خورش ریواس از غذاهای سنتی کردستان
حتما تا به حال اسم ریواس را شنیده اید ریواس یک نوع میوه کوهستانی می باشد که طعم ترش و رنگ سبزی دارد. ریواس در مناطق کوهستانی و در بالای کوه ها پدید می آید و هر ساله در فصل بهار برای تهیه ریواس به کوهستان ها می روند. از ریواس به عنوان میوه و حتی تهیه غذا نیز استفاده می کنند. د رکردستان خورشت بسیار خوشمزه ای را با ریواس درست می کنند به این صورت که پوست آن را جدا کرده و با گوشت و پیاز مخلوط کرده و می پزند. سپس برای طعم بهتر از فلفل، نمک، نعناع و جعفری استفاده می کنند. طعمک ان غذا ترش است و برای کسانی که به غذا های ترش علاقه مند هستند می تواند خیلی لذیذ باشد. اگر به کردستان سفر کردید حتما خورشت ریواس را امتحان کنید.
قایرمه از غذاهای محلی کردستان
با استفاده از کنگر می توانید انواع غذا را درست کنید. یکی از معروف ترین غذاهایی که در کردستان از کنگر تهیه می شود قایرمه نام دارد. قایرمه از کنگر سوخاری تهیه می شود و کنگر یک نوع گیاه نایاب است که در ماه فروردین پیدا می شود. قایرمه اینگونه تهیه می شود که آن را پوست کنده و به تکه های کوچک خرد می کنند و با کمی نمک می پزند تا طعم بهتری بگیرد. سپس آن را آبکش کرده و از یک سس که با تخم مرغ، آب، زعفران دم کرده، آرد و روغن درست شده است می غلتانند و در روغن داغ سرخ می کنند.
آش عدس بلغور، دوغه وا غذاهای محلی کردستان
آش یک غذای پر طرفدار است که در اکثر شهر های ایران درست می شود. در منطقه کردستان نیز آش های فراوانی تهیه می کنند که یکی از آن ها آش عدس بلغور، دوغه وا و گزنه می باشد. آش عدس بلغور از مخلوط سیب زمینی، عدس، بلغور گندم و ادویه تهیه می کنند و با نعناع داغ و لیموی تازه سرو می کنند. آش دیگر، آش دوغه وا می باشد که بسیار شبیه به آش دوغ است. این آش را با کوفته تبریزی آماده می کنند. آش دوغه وا با ترکیب برنج، بلغور، سبزی خشک شده و نخود تهیه می شود. از گیاهان معطری مانند گرنه، پونه و کاکوتی برای خوشبو و خوشمزه کردن آش استفاده میکنند.
بهترین روش برای پختن آش استفاده از زود پز برقی پرشیا می باشد که در ادامه مشحصات این محصول پر کاربرد را برای شما بازگو می کنم.
کباب کردی و ماهی کباب از غذاهای محلی کردستان
د رمراسمات و جشن های کردستان یک نوع کباب درست می کنند که به آن کباب کردی می گویند. این کباب را از گوشت بره که فقط چند ماه دارد تهیه می کنند. گوشت بره را به قطعات بزرگ برش می دهند، بر روی سیخ ها می چینند و بر روی آتش قرار می دهند. کباب را هر نوع قوم وملیتی دوستدارند بنابراین اکر به کردستان رفتید این غذای خوشمزه را امتحان کنید. غذای خوشمزه دیگری که نباید بدون امتحان کردن آن کردستان را ترک کنید ماهی کباب می باشد. ماهی کباب را می توانید در مریوان و در دریاچه زریوار امتحان کنید. ماهی های تازه صید شده را با موادی مانند آب پیاز و لیموی تازه طعم دار و بر روی زغال کباب می کنند.
شما عزیزان اگر می خواهید این کباب خوشمزه و یا هر کباب دیگری را که دوستدارید در منزل تهیه کنید و فقط کافیست به ادامه مطالب توجه کنید.
دلمه برگ مو و هتیمچه از غذا های محلی کردستان
برگ مو را که تقریبا همه می شناسید و می دانید که دلمه های خوشمزه ای با آن درست می شود. این غذای لذیذ را در کردستان نیز درست می کنند و باید حتما خوردن آن را تجربه کنید. غذای دیگری که بسیار مقوی است را نیز در کردستان می پزند که به آن هتیمچه می گویند. هتیمچه از گوشت گوسفند، سبزی و حبوبات تهیه می شود. شاید این غذا امروزه کمتر پخته شود اما رستوران هایی وجود دارند که هنوز هم این غذا را درست می کنند.
آش دانه کولانه
برای پختن آش دانه کولانه از گندم، نخود، لوبیا، عدس، پیاز، مرزه خشک، قلم گوسفندی و ادویههایی مثل زردچوبه، نمک و فلفل قرمز استفاده میکنند. جالب است بدانید که این آش یک غذای مناسبتی است و آن را در زمان رویش اولین دندان شیری کودک میپزند و بین اقوام تقسیم میکنند. این غذا معمولا در فصلهای سرد سال پخته میشود و شما میتوانید بعد از اینکه آش کاملا پخته شد از کوفتههای قلقلی هم در آن به جای قلم استفاده کنید.
آش گزنه (آش دوخین)
آش دوخین یا همان گزنه از غذاهایی است که در هوای سرد و بیشتر در پاییز و زمستان پخته می شود. در هنگام برداشت محصولات در تابستان غلات را به شکل های مختلف در می آورند تا بتوانند در بقیه فصل ها از آن ها به عنوان غذا استفاده کنند. در کردستان هم محصولات را به شکل سنتی فرآوری می کنند هیزان شکلی از همین غلات می باشد که فراوری کرده اند. گندم و جو را در دوغ می پزند سپس در در زیر آفتاب قرار می دهند تا خشک شود. به وسیله این مواد آش گزنه یا همان دوخین را آماده می کنند. با ترکیب کردن هیزان با گزنه برگ شلغم، پونه و کاکوتی تهیه می شود.
کوکو ترگ خانه گان
در کردستان انواع سبزی های کوهستانی یافت می شود که مردم به خوبی آن ها را می شناسند. هر ساله این گیاهان را پیدا می کنند و با آن غذا های گوناگونی درست می کنند. بسیاری ا زگیاهان را خشک کرده و در فصل پاییز و زمستان استفاده می کنند. ترگ خانه گان نام محلی یک نوع تره می باشد که در مناطق خاصی از کردستان می روید. ترگ خانه گان خواص بسیاری دارد و به آن کرفس آبی نیز می گویند. این سبزی را با تخم مرغ، پیاز و ادویه ترکیب می کنند و یک کوی خوشمزه با ان درست می کنند.
آش سه نگه سیر
آش سه نگه سیر یک غذای بسیار مقوی است که د راستان کردستان پخته می شود و بیشتر در هوای سرد آماده می شود. طرز تهیه ای اش بسیار ساده است و به راحتی اماده می شود. آش سه نگه سیر به این صورت هیه می شود که گوشت مرغ و یا گوشت قرمز و عدس را همراه با پیاز و زردچوبه و فلفل می پزند.
برنج را نیز جداگانه پخته و هنگامی که گوشت و عدس پخته شد برنج را مواد اضافه می کنند. کشک را سائیده و مواد آماده شده اضافه می کنند ومی گذارند به مدت ۲۰ دقیقه به خوبی جوش و قوام آید. بعد از به جوش آمدن آش نعناع داغ، پیاز داغ و سیر داغ را به آش اضافه می کینم و مقداری از این مواد را برای تزئین نگه می داریم. د راین آش چون از کشک استفاده می شود بهتر خیلی کم نمک را به غذا بزنید زیرا کشک نمک زیادی دارد.
یکاوه غذای محلی استان کردستان
یکاوه غذایی است که با برنج و بلغور آماده می شود و داخل آن از گوشت نیز استفاده می شود و بیشتر از گوشت گوسفندی داخل آن می ریزند. گوشت گوسفندی را در پاییز کشتار می کردند و خیلی خوب می پختند تا تمام آب آن تمام شود سپس داخل روغ تفت می دادند. گوشت را بعد از پخته شدن و تفت دادن داخل ظروف سفالی نگهداری می کردند تا بتوانند در پاییز و زمستان آن را مصرف کنند. به این نوع غذا قاورمه می گویند و همراه با کشمش و پیاز داغ و خرماريال قاورمه یه کاوه را می پختند. در این غذا اینکه از چه نوع گوشتی استفاده کنید اختیاری است.
خورش گیلاخه کردستان
گیلاخی نوعی گیاه است که در فصل بهار یافت می شود و مردم کردستان علاقه زیادی به آن دارند. با گیلاخه غذاهای زیادی درست می شود که یکی از آن ها خورشت گیلاخه می باشد. گیلاخه ا زدوقسمت تشکیل شده است که که قسمتی از آن شبیه به پیازچه و قسمتی دیگر شبیهه به برگ می باشد. گیلاخه سرشار از فیبر م باشد. این گیاه کمی لزج می باشد اما د رهنگام پخت این لزجی از بین می رود و بسیار هم خوشمزه می شود. خورشتی که با گیلاخه تهیه می شود بسیار خوش رنگ و خوش طعم می باشد.
سوپ غازیاغی
غازیانی نوعی گیاه کوهستانی است که عطر و طعم بسیار خوبی دارد و می توان در غذاهای مختلفی از آن استفاده کرد. با غازیانی نوعی سوپ درست می شود که بسیار خوشمزه است و طرفداران زیادی دارد. طرز تهیه این سوپ به این شکل است ابتدا مواد اولیه مانند سینه مرغ، سیب زمینی، پیاز، روغن، رشته سوپ و ادویه را با هم می گذارند بپزد سپس غازیانی را به آن اضاففه می کنند.
آش پرپوله در استان کردستان
در استان کردستان یک نوع آش دیگر طبخ می شود که به آن آش پرپوله یا آش عدس می گویند. این آش را بیشتر در فصل هایی که هوا خنک و سرد است اماده می کنند. برای تهیه این آش از مواد عدس، پیاز، رشته آشی و ادویه استفاده می شود. این آش دارای ویتامین های A ، C و E که خاصیت آنتی اکسیدانی دارند و باعث تقویت سیستم ایمنی بدن می شون. با خوردن این آش بدن شما در برابر بیماری های مختلف و انواع سرطان ها به خصوص سرطان پروستات و سینه مقاومت نشانمی دهد و ا زشما محافظت می کند.
خورشت تره کردی
در کردستان یک نوع خورشت شبیه به خرشت قورمه سبزی آماده می شود. این خورشت از ترکیب تره و گوشت به دست م یآید. تره را به میزان زیادی خرد کرده و با گوشت گوسفندی یا مرغ آماده می کنند. همانند قرمه سبزی سبزی آن را خرد و سرخ می کنند و با موادی چون لیمو عمانی ،لوبیا قرمر، آب گوشت، مقداری رب گوجه وادویه جات مخلوط و می گذارند تا جا بیفتد. چاشنی اصلی این غذا لیمو عمانی یا پودر لیمو عمانی می باشد. این غذا را بدون رب هم درست م یکنند.
رشته پلو از غذاهای محلی کردستان
رشته پلو از غذا هایی است که معمولا در مراسمات مخصوصا در عید نوروز پخته می شود. این غذا محبوبیت زیادی در بین مردم کردستان دارد و هر ساله رشته زیادی به صورت سنتی تولید می شود. برای آماده کردن این غذا به رشته مخصوصی نیاز است. رشته را که یک رنگ تقریبا تیره دارد با برنج می گذارند پخته و دم بکشد. رشته پلو به دلیل نشاسته زیادی که دارد به تنهایی یک غذای کامل به حساب می آید اما می توان همراه با گوشت مرغ یا گوشت گوسفندی نیز پخته شود. برای تزئین این غذا از خرما، کشمش طلایی و یا کشمش پلویی که تف ت داده می شوند سرو می شود.
برای پخت انواع رشته پلو و غذاهای دیگر به یک سرویس قابلمه عالی نیاز دارید که پیشنهاد من به شما سرویس قابلمه پرشیا است که در ادامه به معرفی آن می پردازم.
کتلت دیزی و آش شه له مین
کتلت دیزی از موادی تهیه می شود که در غذای دیزی از آن استفاده شده است. د رهنگام پخت این غذا مواد را به میزان بیشتری می ریزند و بعد از پخت با آن کتلت درست می کنند. هنگامی که پخته شد نخود، گوشت، و سیب زمینی را همراه با پیاز، جعفری خشک، تخم مرغ و نمک اضافه می کنند. مواد را با هم ترکیب و به اندازه دلخواه در آورده و در روغن داغ سرخ می کنند.
آش شلمین یا شه له مین آشی است که بیشتر در زمستان و پاییز و در یک هوای سرد و بارانی پخته می شود. این غذا در هوای سرد بسیار لذیذ است و طرفداران زیادی دارد. شه له مین مانند ترخینه با فرایندی خاص به تکه هایی مانند ترخینه تبدیل می کنند و هنگامی که خشک شد از ان استفاده می کنند. در این آش از موادی چون نخود، عدس، گردو، گوشت، پیاز، ادویه و روغن استفاده می شود.
کوفته شوروا از غذاهای محلی کردستان
یک نوع شوروا در کردستان پخته می شود که به آن کوفته شوروا می گویند که بیشتر در شهر سنندج پخته می شود. کوفته شوروا به این صورت آماده می شود که گوشت استخوان دار و لپه و پیاز را با آب می پزند. سپس گوشت چرخ کرده، برنج و پیاز را همراه با مرزه، شنبلیله، تره و جعفری ترکیب می کنند. مواد را برداشته و یک عدد تخم مرغ آبپز را برداشته و درون آن قرار می دهند. بعد از انجام این مراحل کوفته آماده را درون ترکیب گوشت و لپه و آب که از قبل پخته شده بود قرار می دهند و م یگذارند تا بپزد.
آش زمستانه
آش زمستانه که به آن آش ترخینه نیز می گویند از اصلی ترین غذاهای محلی استان کردستان است و در فصل هایی که هوا سرد است طبخ می شود. ترخینه را از ترکیب بلغور گندم و سبزیجات معطر به دست می آورند. هنگام برداشت گندم شروع به درست کردن بلغور برای ترخینه می کنند. گندم بلغور شده را همراه باسبزیجات معطر و ادویه مخصوص در دوغ می ریزند و در زیر آفتاب قرار می دهند تا خشک شود. سپس ترخینه آماده شده را در یک جای خنک برای فصل زمستان آماده می کنند. مردم این منطقه به این دلیل که در فصل زمستان گندم را در اختیار نداشتند ترخینه را آماده و در دوغ یا شیر با اسفناج می پختند. این آش بسیار خوشمزه و مقوی است.